En rrrrrollen maar!

GRU-WE-LIJK vind ik het! Als het even niet hoeft, schuif ik het iemand anders in de schoenen, zo'n hekel heb ik eraan. Helaas moet je het een aantal keer in je leven doen.

Je bent al driekwart van de tijd kwijt aan de voorbereidingen. Kon je maar gelijk met de klus zelf beginnen, want die valt nog wel mee.

Ik heb het over verven. In de lockdown had ik wat tijd over. Mijn praktijkruimte kon wel een opfrisbeurt gebruiken. Bijna vier weken heb ik erover gedaan om drie muurtjes te sauzen en twee kozijnen te verven. En dan reken ik de er-tegen-aan-hik-tijd ook maar bij.

Wekenlang ligt er een stapeltje oude kranten geduldig te wachten om als verfopvang te dienen. 'Even naar de Gamma' verf halen zat er ook niet in, want dat moest ik bestellen. In ons pieterige schuurtje kun je je K niet keren. Probeer daar maar eens zonder kleerscheuren uit te komen met de opbergbak met verfspullen.

En dan die opbergbak: zes tubes uitgedroogde plamuur, een onnodige hoeveelheid verfrollers met handvaten - hoeveel muren en kozijnen wil je verven - en dan grijp je mis op het afplaktape. Grrrr, vergeten tegelijk met de verf te bestellen: weer een week verder.

De voorbereidingen

Eindelijk kun je starten met die vermaledijde voorbereidingen: kranten neerleggen (oei iets te weinig), bijna vergeten maar toch nog even de muren met amoniak schoonmaken, schuren (horrible), de boven- en onderrandjes van de muren verven op een wiebelende trap met verfbak in één hand en ja hoor, een kwat verf op de vloer waar geen krant lag.

Verf onder m'n schoen wat ik mijn hele huis doorloopt, verf in mijn haar, haartjes die loslaten uit kwasten en stukjes muur die loslaten op de roller, afplaktape dat er na een week niet meer afgaat en elke verfshift de roller schoonspoelen tot je RSI hebt, en zo kan ik wel even door.

De adem stokt

Deze keer heb ik van een nood een (kleine) deugd gemaakt. Toen ik zo geconcentreerd bezig was met het rollen over de muur, had mijn adem de neiging te stokken. En als je adem stokt, dan adem je in en je ademt vervolgens niet uit, je stopt in feite even met ademen.

Je krijgt het ook wat benauwd want je creëert spierspanning in je borstgebied, nek en schouders. Doe maar eens: adem diep in en houd je adem even een poosje vast.

In de sessies ademtherapie die ik geef, is dat altijd les 1: ga bij jezelf na tijdens je dagelijkse bezigheden hoe vaak je je adem inhoudt. En dat is vaak kan ik je verzekeren. Tijdens beeldschermwerk, online vergaderen, wandelen, tuinieren, lezen, tv-kijken, luisteren naar iemand... Je zult gaan merken dat je je adem heel vaak onbewust inhoudt na de inademing. Word je je daar meer bewust van, adem gewoon weer lekker uit.

Adempatroon

Toen ik in mijn verfflow op een groot stuk muur kwam waar ik lekker kon doorrollen, ontdekte ik dat er een patroon aan het ontstaan was in het ademen. Zonder invloed uit te oefenen op mijn adem maar deze gewoon zijn gang te laten gaan, kwam de inademing als ik omhoog rolde en de uitademing bij de neerwaartse bewegingen. Je adem - als deze tenminste zijn vrije gang mag gaan - reageert op beweging. Misschien niet gelijk, want misschien houd jij je adem juist wel vast als je je beweegt. Maar als je adem vrijer is, kan deze ook meer meebewegen op je bewegingen en kan er een patroon ontstaan op welk moment je inademt en weer uitademt.

Ademoefening

  • Ga op een stoel of kruk zitten en bekijk de binnenkant van je handen een minuutje. Adem je nog terwijl je dat doet?
  • Na een poosje beweeg je 1 willekeurige hand langzaam van je af en je maakt allerlei bewegingen met arm en hand verder van je lijf af, maar ook weer dichterbij. Mag je adem nog meedoen of stokt deze?
    Gaat je adem anders reageren bij verdere bewegingen, en hoe dan?
    En hoe zit het met bewegingen dichterbij je lijf? Kun je een patroon ontdekken in beweging en adem?
  • Dan laat je je hand een poosje rusten in je schoot, je komt even bij. En dan weer hetzelfde met je andere hand.
  • Daarna doe je even niets behalve navoelen wat de oefening met je heeft gedaan. Je kunt letten op je temperatuur, hoe voelt je huid, hoe voelt het ademen?

Als je deze meditatieve oefening vaker doet, zal het elke keer weer anders zijn! Zo ook het verven van een kamer!:):)

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.