OVER CARMEN PIERIK

Carmen Pierik studeerde af als Stemdocent en Adem- en Stemtherapeut aan de 4-jarige opleiding 'Adem, Stem en Boventonen' in Antwerpen.

Als stemtrainer is Carmen met de training Overtuigend Stemgebruik verbonden aan Room to Grow, dé expert in profileren en personal branding.

Samen met de Zomeracademie Zuthpen - een initiatief van sopraan Johannette Zomer - verzorgt Carmen in de zomer de zintuigelijke week Body, Sound & Senses.

Meer dan vijftien jaar is Carmen leadzangeres van de symfonische rockformatie The Cloak. Met het duo Pauw & Co vertolkt ze, samen met toetsenist Dik Hazeleger, covers. Daarnaast heeft zij geruime tijd gezongen tijdens bootvaarten bij de Waterlijn Amersfoort. Ook neemt zij regelmatig als zangeres deel aan muzikale projecten.

Binnen haar praktijk voor zangles, ademtherapie en stemcoaching in Amersfoort maakt Carmen gebruik van diverse methodieken: 'Adem-Tonus-Ton' van Maria Höller-Zangenfeind, 'De Ervaarbare Adem'  van Ilse Middendorf, 'Stem en Boventonen' van Borg Diem Groeneveld en de 'Universal Voice System' van Alberto ter Doest.

Carmen over zingen en stemgebruik

“Als jong meisje was ik al bezig met muziek. Ik was gefascineerd door Kate Bush en David Bowie en zong zelf graag. Vanaf mijn zevende tot en met mijn zestiende kreeg ik pianoles. Tot mijn dertigste was het een tijd stil rondom mijn muzikale ontwikkeling. Er kwam weer beweging in toen ik begon met zangles. Ik dacht alleen voor een klassiek stemgeluid in de wieg te zijn gelegd, maar dankzij mijn zangdocent Coosje van Ramselaar in Hoogland ben ik ook het moderne genre gaan verkennen. Nu gebruik ik zowel klassieke als moderne technieken binnen mijn zang."

"Zingen brengt me veel ontspanning, het is een heerlijke uitlaatklep. Dankzij de opleiding Adem, Stem en Boventonen spreek ik inmiddels een andere kwaliteit aan en kan ik veel meer, door mijn hele lijf als instrument in te zetten, invloed uitoefenen op de klankkleur, het volume en mijn uithoudingsvermogen.”

“Cliënten die ik coach met hun stem, hebben zich in de loop van hun leven een bepaald stemgebruik eigen gemaakt. Daar identificeren ze zich mee en anderen herkennen hen daarin. Zie het maar als een persoonlijke handtekening. Als je aan de slag gaat met je stem, dan voelt dat in het begin raar en niet ‘eigen’. Maar net als met alles, als je het maar vaak genoeg bewust toepast, wordt het vanzelf van jou. Wat ik het mooie en dankbare vind aan het stemwerk is dat mensen zich ook echt anders en beter gaan voelen als ze zich met hun stem meer durven te laten zien! En natuurlijk is de adem daar een belangrijk onderdeel van, want spreken en zingen is in trilling gebrachte uitademing, die gaan hand in hand.”

Carmen over adem

“Met de adem kwam ik in aanraking - of liever in gevecht - als jonge twintiger. Door een stressvolle baan ontwikkelde ik hyperventilatie. Ik was kortademig, benauwd en duizelig, had vaak een zwaar gevoel op de borst, een hoge adem en sliep slecht. Ik kwam bij een fysiotherapeut terecht die mij hielp met mijn adem. In een paar sessies al verminderden mijn klachten en ik kreeg weer vertrouwen in mijn lijf. Vanaf dat moment ging het bergopwaarts. Ik beschouwde mijn adem die eerdere jaren als een vijand, maar in feite was het een vriend die mij waarschuwde dat ik te ver over mijn grenzen ging. Vanaf dat moment raakte ik geboeid door de adem!"

Ontwikkeling

Met regelmaat heeft Carmen supervisie van en intervisie met vakgenoten werkzaam als zangdocent of adem-/stemtherapeut. Ook volgt zij met regelmaat bijscholingen.

Carmen is lid van de Nederlandse Vereniging voor Zangpedagogen

foto 2023 Carmen
De Flint, december 2019, Back to the Sixties
De Flint, december 2019, Back to the Sixties