OVER CARMEN PIERIK

Carmen Pierik studeerde in juni 2015 af als Stemdocent en Adem- en Stemtherapeut aan de 4-jarige opleiding 'Adem, Stem en Boventonen' in Antwerpen, met als bijvak Improviserend Zanger.

Binnen haar zang-, adem- en stempraktijk Ademrijk maakt Carmen gebruik van diverse methodieken: 'Adem-Tonus-Ton' van Maria Höller-Zangenfeind, 'De Ervaarbare Adem' van Ilse Mittendorf , 'Stem en Boventonen' van Borg Diem Groeneveld en de 'Universal Voice System' van Alberto ter Doest.

Als stemtrainer is Carmen daarnaast verbonden aan Room to Grow. Met trainingen en personal coaching gericht op profilering, zichtbaarheid en imago begeleidt Room to Grow professionals offline én online op weg naar zichtbaar zakelijk succes.

Carmen is al meer dan vijftien jaar leadzangeres van de rockformatie The Cloak. Met het duo Pauw & Co vertolkt ze covers. Daarnaast heeft zij een aantal jaren gezongen tijdens bootvaarten bij de Waterlijn Amersfoort. Ook neemt zij regelmatig als zangeres deel aan muzikale projecten.

Carmen over zingen

“Als jong meisje was ik al bezig met muziek. Ik was gefascineerd door Kate Bush en David Bowie en zong zelf ook graag. Vanaf mijn zevende tot en met mijn zestiende kreeg ik pianoles. Daarna was het, tot mijn dertigste, een tijd stil rondom mijn muzikale ontwikkeling. Er kwam weer beweging in toen ik begon met zangles. Ik dacht alleen voor een klassiek stemgeluid in de wieg te zijn gelegd, maar dankzij mijn zangdocent Coosje van Ramselaar in Hoogland ben ik ook het moderne genre gaan verkennen. Nu gebruik ik zowel klassieke als moderne technieken binnen mijn zang."

"Zingen brengt me veel ontspanning, het is een heerlijke uitlaatklep. Door de lessen tijdens de opleiding Adem, Stem en Boventonen in Antwerpen spreek ik inmiddels een andere kwaliteit aan en kan veel meer, door mijn hele lijf als instrument in te zetten, invloed uitoefenen op onder meer de klankkleur, de klanksterkte - het volume- en het uithoudingsvermogen.”

Carmen over adem

“Met de adem kwam ik in aanraking - of liever in gevecht - als jonge twintiger. Door een stressvolle baan ontwikkelde ik hyperventilatie. Ik was kortademig, benauwd en duizelig, had vaak een zwaar gevoel op de borst, een hoge adem en sliep slecht. Ik kwam bij een fysiotherapeut terecht met adem als specialisatie. In een paar sessies werden de klachten veel minder en ik kreeg weer vertrouwen in mijn lijf. Vanaf dat moment ging het bergopwaarts. Ik beschouwde mijn adem die eerdere jaren als een vijand, maar in feite was het een vriend die mij waarschuwde dat ik te ver over mijn grenzen ging. Vanaf dat moment raakte ik geboeid door de adem en jaren later, toen de opleiding Adem, Stem en Boventonen op mijn pad kwam, wist ik wat me te doen stond!"

Carmen Pierik is lid van de Nederlandse Vereniging voor Zangpedagogen

Foto: Tom Kuitert
Foto: Tom Kuitert
Foto: Frans van Hal, De Flint december 2019
Foto: Frans van Hal, De Flint december 2019

1 reactie

  1. Birgitte van de Water op 24/11/2015 om 07:45

    Mooie site Carmen. Ik wens je veel succes met Ademrijk!