Eye Loooove!!

Rene Froger Eye Love

Als de Eye Wish reclame op de televisie is, MOET ik weglopen. Ik kan het niet aanhoren, heb er gewoonweg de kracht niet voor. Durf ik weer terug te komen, dan word ik vaak overvallen door dezelfde reclame maar dan in verkorte versie met een herhaling van de kernboodschap "Eye Loooooove" (hoe heet dat eigenlijk zo'n na-reclame?).

De hoofdpersoon in deze spot is Rene Froger. Rene zal in zijn jongere jaren best om aan te horen zijn geweest, maar sorry Rene, sommige zangers moeten gewoon stoppen met zingen (neem een voorbeeld aan je Topper maatje Gordon), of een goede zangcoach nemen.

Met enige gene om een hard werkend artiest te schofferen en om reclame te maken voor een brillenleverancier, vind ik het lerend effect van Rene's (huidige) zangprestatie toch zwaarder wegen. Kijk en luister vooral eens naar deze spot en dan in het bijzonder de laatste uithaal van Rene "Eye Loooove!".

"De klank wordt niet meer gedragen door de adem"

Wat ik over het algemeen hoor bij Rene Froger is dat hij vaak te lang blijft doorzingen op één uitademing en op zijn restadem zingt. Dat betekent dat hij 100% van zijn uitademcapaciteit gebruikt in plaats van ongeveer 75%. Wat er dan gebeurt, is dat je klank aan het eind van de adem heel dun wordt, minder vol.

Om dit te maskeren, gaat Rene druk leggen op zijn stem en borst. Het effect is dat je overdreven veel vibrato hoort bij "Looooove" - dat zwabberende, vibrerende geluid - en het zit ook nog eens tegen het valse aan. (Dat hebben wel meer volkszangers moet ik zeggen.) Wat ik hoor is dat de klank niet meer gedragen wordt door de adem. Dat wat betreft de restadem, nutteloze adem voor het zingen.

Ik zou Rene ook adviseren om meer gebruik te maken van beenkracht om zo op een minder geforceerde manier, veel meer vanuit ontspanning te leren zingen. Dus nu ga ik nog een keer heel ordinair reclame maken maar dan voor Ademrijk: Rene, kom bij Ademrijk les nemen, ik help je de winter door!

https://www.youtube.com/watch?v=52xqT2VpWMg