RECENSIES

Acteur Isaäk Hofland: "Ik heb de kracht van adem leren kennen en fijne tools aangereikt gekregen om te gebruiken in mijn leven. Met de adembehandelingen heb ik ervaren hoeveel ruimte er is in je lichaam, een ware ademboost!"

Annemarie Koopman: Trainingsacteur/theatermaker, kleinkunstenaar: "Ik kwam bij Carmen terecht omdat ik vaak last had van mijn stem na een avond optreden. Ik wilde meer spelen, maar dat kon niet met deze klachten. Bij Carmen ben ik middels adem- en stemoefeningen voor het eerst écht verder gekomen in mijn stemontwikkeling. Aan het eind van het traject speelde ik 10 dagen lang 3 voorstellingen op een avond zonder dat ik érgens last van had. De begeleiding van Carmen heb ik als heel prettig ervaren. Ze was altijd afgestemd op wat op dat moment nodig was en waar ik bij andere stem- en zangdocenten het gevoel had dat ik heel hard moest werken, voelde dit licht en vanzelfsprekend. Zowel de lessen zelf als de opbrengst ervan waren voor mij heel plezierig."

Pauline Miedema, de zebra-fabriek: "Carmen kan binnen korte tijd tot de kern komen bij een groep. Ze brengt rust, maar weet ook beweging te creëren. De workshops zijn grondig voorbereid en als er een ‘last minute’ klus ligt, dan weet je gewoon dat het goed komt. Carmen is enthousiast en werkt vanuit oprechte aandacht voor mensen, zonder te oordelen."

Alexandra Daatselaar: "Wat zijn de drie jaren les bij Carmen omgevlogen! Ik kwam met de vraag of ze me kon helpen om te zingen zonder pijn in mijn keel te krijgen. En om me te leren de hoogte weer in te kunnen gaan met mijn stem. Want dat was ik door het weinige zingen en koorzang als Alt helemaal kwijt. Doelen waren een bepaald lied (hoge tonen) dat ik ooit kon zingen weer kunnen zingen en dat klachtenvrij. Lang verhaal iets korter; meer dan gelukt, beide! Carmen heeft me met heel veel geduld en inzet van haar kant enorm veel geleerd en laten ervaren wat ik kan met mijn stem. Tussendoor ook tijd voor humor en gezellig zijn. Fijn om zo gevarieerd en doeltreffend les te krijgen. Kleine tip: hoe meer je thuis oefent, hoe lekkerder het gaat op les:)"

Sylvia de Boer: "Ik heb zanglessen bij Carmen gevolgd en ik sta toch wel een beetje versteld van de vooruitgang die ik in zeer korte tijd heb geboekt. Alleen al na de eerste les merkte ik een enorme vooruitgang in de kracht van mijn stem. Ik vind het knap hoe ze dat zo snel voor elkaar krijgt. Ze heeft een goed oor voor zang en veel kennis van de adem. Dat maakt haar toch wel tot een zeer fijne zangdocent/coach. Ik zou haar lessen zeker aanraden voor iedereen die meer uit zijn/haar stem wil halen."

Desiree: "Al jaren had ik het idee dat mijn ademhaling (veel) beter kon. Dankzij Carmen heb ik ontdekt hoeveel beter. En wat het me oplevert: meer ontspanning, meer rust en veel beter slapen. Ik heb de sessies als heel open en plezierig ervaren en er veel van geleerd. Ik heb Carmen ervaren als een hele prettige therapeute die over gedegen kennis beschikt en makkelijk schakelt op basis van wat ze waarneemt. Ook ben ik blij met alle oefeningen die zij heeft aangereikt, en omdat ik weet hoeveel mijn nieuwe ademruimte mij oplevert is het geen opgave om deze te blijven doen."

Ingrit van der Meer, muzikante: "Heel prettig hoe Carmen zich opstelt als therapeut: open en gelijkwaardig, ze normaliseert irreële verwachtingen en veroordelingen en dat helpt mij open te staan voor mijn eigen proces en tempo."

Liesbeth Waeterloos, stemdocent: "Carmen is een aanrader voor iedereen die wat meer wil weten over zijn eigen lichaam, adem en stem. Er valt altijd iets te leren waardoor je eigen horizon vanzelf breder wordt! En Carmen doet dit op een bekwame, leuke en respectvolle manier. Gewoon doen zou ik zeggen!"

Annelies: "Vanaf het ene op het andere moment werd ik overvallen door hyperventilatie en spanning in mijn middenrif. Ademen werd een lastig ding en was niet meer onbewust. Carmen heeft mij, door oefeningen en behandelingen, weer het vertrouwen gegeven dat het goed komt. Niet willen verklaren waarom maar uitgaan van wat er is. Mijn ademruimte is veel groter dan ik dacht en ik heb nu tools in handen voor de dagen dat het iets minder gaat. Carmen zorgt voor een prettige sfeer, rust en ontspanning. Ik ben heel blij dat ik bij haar terecht ben gekomen."

Mirjam Van de Beek-Van Gelderen, zangdocent en zangeres : "Carmen heeft zelf een prachtige volle stem met veel mogelijkheden. Ik heb veel van haar geleerd. Ze heeft een goed observatievermogen, weet de vinger op de zere plek te leggen en daar passende oefeningen bij te geven. Als mens is ze warm, lief en heeft humor waardoor ze ook een luchtige sfeer kan creëren. Een aanrader!"

Ruud Heijblok, pianist, zanger en songwriter: "Als pianist/zanger en songwriter is me er wel wat aan gelegen mijn zangkunst te verbeteren. Dat vond ook een goede vriendin van me. Tot mijn verrassing kreeg ik een leuk verjaardagscadeau: zanglessen bij Ademrijk. De lessen hebben me echt veel verder geholpen. Aandacht voor ademtechnieken is de basis. Probeer de a’s, o’s  diep vanuit je onderbuik te laten komen met steun uit je benen. Je gaat ervaren dat dit moeiteloze power aan je stem geeft. Ook letten op ritme en de uitspraak van woorden. Kortom, ik zing nu met veel meer emotie, onderbouwd door hoorbare zangtechniek. Ook fijner om naar te luisteren voor mijn publiek. Mijn cd’s ga ik voortaan met meer professionaliteit op laten nemen."

Douwe: "Om goed te kunnen zingen en te ademen is het belangrijk dat het middenrif goed kan zakken. Helaas, die is bij mij grotendeels verlamd. Toch wist Carmen haar programma zo aan te passen dat ik er veel van heb geleerd. Het was voor mij zeer bijzonder. Met veel passie gaf Carmen les en verdiepte zich in de medische situatie."

Leon: "Al jaren had ik last van een regelmatig terugkerende kriebelhoest en kuchen tijdens het het spreken. Medisch kon geen oorzaak worden gevonden. Ik merkte dat dit name gebeurde in drukke en stressvolle periodes. Omdat dit mogelijk ook iets met de ademhaling te maken had, ben ik bij Ademrijk terecht gekomen. Carmen wist in korte tijd de vinger op de zere plek te leggen en met oefeningen en behandelingen mijn probleem aan te pakken. Carmen heeft mij laten ontdekken dat ik veel meer ademruimte heb dan waar ik gebruik van maakte. Ik heb nu letterlijk en figuurlijk meer lucht tijdens het praten. Ik kan de ademcoaching bij Ademrijk van harte aanbevelen. Naast Carmens professionaliteit vinden de coachingssessies in een rustige en prettige sfeer plaats.

Suzanne, loopbaanconsultant: "In mijn werk moet ik veel praten en ik merkte na veel gesprekken dat mijn stem vermoeid werd. Daarnaast ga ik in mijn enthousiasme snel praten waardoor je soms 'adem' tekort komt. Ik zocht een oplossing om hier beter mee om te leren gaan en zo kwam ik bij Ademrijk terecht. De oefeningen en sessies hebben mijn geholpen met mijn houding en stemgebruik. Ook heeft Carmen me bewustzijn bijgebracht over de invloed van de adem en heb ik veel baat bij de praktijkoefeningen. Carmen is professioneel en een fijn mens."

Hugo: "Ik wilde ademtherapie omdat ik merkte dat ik vaak hoog in mijn adem zat en ik wilde zangles omdat ik bij het zingen in de kerk vaak maar stopte. Mijn stem bleef in mijn keel 'hangen'. Vanaf les 1 ervaarde ik het als een feest. Carmen heeft het talent om je direct op je gemak te laten voelen. Ik ervaarde al vrij snel de vrijheid mezelf te laten horen. Door de ademtechniek en oefeningen, ervaar ik weer plezier in het zingen. En als ik weer even hoog in de adem zit, neem ik bewust even de rust en tijd om mijn adem tot rust te brengen".

Pieter Kramer: "Ademrijk, dat klonk me als muziek in de oren. Voor mijn tenorpartijen voor de musical Zeikstad bij Muziektheater Amersfoort, heeft Carmen me in tien lessen geleerd om mijn benen (!) te gebruiken en mijn houding aan te passen om ook de - voor mij soms té - hoge noten te raken. En een succes dát werd het, aanrader!

Anoniem/man: Carmen leert je met veel enthousiasme en heldere aanwijzingen hoe je je adem en stem optimaal kunt benutten voor meer energie en ontspanning. Een supernuttige en (adem)rijke ervaring!

Judith: Carmen is een hele fijne coach die goed kijkt naar wie jij bent en wat jij nodig hebt. Met de gecombineerde adem- en zangtraining hielp ze mij op meerdere fronten. Ze heeft het plezier in zingen bij me teruggebracht.

Nicolas Joël: Als docent raakte ik soms mijn stem kwijt. Sinds de sessies met Carmen raak ik mijn stem amper kwijt! Carmen heeft me ook veel nuttige tips gegeven voor stemgebruik. Ik vond de sessies erg fijn. Het hielp me ook om rust te vinden.