Adem je nog?

Deze week gaf ik een workshop voor een groepje dames dat een opleiding volgt voor kindercoaching. Ze hadden behoefte aan wat meer informatie embryo-159691_640over hoe je nou "goed ademt" om zo ook kinderen hierin wat te kunnen begeleiden.

Tja, en in de woordjes "goed ademen" zit al een oordeel in, want wat is "goed" als het om zoiets natuurlijks als de adem gaat. We zijn kennelijk zo gewend om in prestatietermen als "goed", "fout" of "verkeerd" te praten.

Wat mij betreft gaat het bij ademen niet om het leveren van een prestatie. Ik zeg liever: je ademt, dus je functioneert. Er is geen "goed" of "fout". Je kunt in je ademkwaliteit en -beleving wel dingen veranderen. Dat begint bij bewustwording.

Je eerste ademtocht

Even terug naar het moment dat je nog een foetus was. Voordat je wordt geboren, adem je in de baarmoeder nog niet via je longen. Deze zijn nog niet functioneel in gebruik. Bij een foetus komt zuurstof niet via de longen, maar via de placenta.

Maar de eerste 'echte' ademtocht voltrekt zich zodra je het levenslicht ziet. Bij een baby verloopt de adem nog heel natuurlijk. De wijze waarop je ademt is iets wat zich gedurende je hele leven ontwikkelt. In de loop van je leven kom je namelijk allerlei dingen tegen waar je lijf op reageert. Je kunt spierspanning opbouwen dat zich kan gaan vastzetten in bepaalde delen van je lijf. Maar ook de adem reageert als een seismograaf heel direct op alles; een gevoelig ‘instrument’ dat op de kleinste dingen reageert. Let er maar eens op als je een griezelige film kijkt, wat gebeurt er dan met je adem? Houd je hem in? Of tijdens een zakelijk gesprek.

Het inhouden van je adem doe je ook op minder spannende momenten, als je werkt, leest of achter je computer zit. Maar ook tijdens het autorijden, in de rij voor de kassa, of luisteren naar een ander. Merk je - bij wat je dan ook doet - dat je je adem inhoudt, adem door! Dit is het eerste stapje naar bewustwording.

Tijdens de workshop aan de kindercoaches in spe zag ik dat enkele dames tijdens de oefeningen ook geregeld de adem inhielden. Mooi om ze daar bewust van te maken, want het lijkt wel iets heel simpels – doorademen – maar doe het maar eens, succes!

Adem je trouwens nog?

Carmen Pierik